Gedachtenspinsels

 • De 2e kracht van de gedachte

  Zoals ik de vorige keer schreef, is het mogelijk om je eigen wensen te creëren. Dit geldt niet alleen voor iets dat je heel graag wilt, maar ook om je in het hier en nu je bewust te laten zijn van wie je bent. Vandaag dan het vervolg.

  De tweede kracht van de gedachte

  Volgens wetenschappelijk hersenonderzoek is aangetoond dat bij een gebeurtenis die je meemaakt dezelfde hersengebieden worden aangesproken als wanneer je diezelfde gebeurtenis visualiseert. Kortom: Het maakt dus niet uit of je iets daadwerkelijk meemaakt, of dat je je dit voorstelt. De prikkel is gelijk.

  Dit onderzoek geeft dus eigenlijk aan dat een emotie die ons zomaar ‘overkomt’ ook op een ander moment gevisualiseerd en getransformeerd kan worden. En daar zit de tweede kracht van de gedachte.

  Als je bijvoorbeeld tegen hinderlijke emotie oploopt zonder dat je weet waar het vandaan komt, is het dus mogelijk om deze emotie door concentratie op een willekeurig ander moment op te laten komen. Door deze emotie in een veilige omgeving op te roepen word je je bewust van de facetten van deze emotie. Zo kom je langzaam te weten door welke gebeurtenissen deze emotie wordt opgeroepen. Dit geeft je in de veilige omgeving de mogelijkheid die emotie te onderzoeken en los te laten.

  Hoe laat je die emotie los?

  Als je bijvoorbeeld een angst hebt om in het donker over straat te gaan, dan kan je allerlei redenen bedenken die de angst voeden. Zo houd je de angst in stand. Als je niet de kracht hebt om de angstgedachte om te buigen naar positieve gedachten, dan kan je middels concentratie of meditatie een willekeurig beeld oproepen dat deze angst visualiseert (bijvoorbeeld een donker bos waar jij doorheen loopt). Dit beeld is jouw eigen plaatje. Door dit plaatje in gedachten meer te zien als een beeld in plaats van het angstgevoel dat het oproept (een bos is een plek met veel bomen en het is donker maar de maan schijnt..), kan je stapsgewijs de angst transformeren naar een neutraal gevoel. Zo herschrijf je met je gedachten het patroon dat vast zat in je hoofd.

  Deze basis is belangrijk in het transformatie proces van oud naar nieuw. Door je vastzittende patronen te visualiseren en te transformeren volgt een verandering. Deze verandering geeft vrijheid in denken en doen, waardoor uiteindelijk ook de depressie en angsten verdwijnen.

  Uiteraard zijn het processen. Dit impliceert dan ook een periode van transitie. Maar eenmaal de transitie ingegaan, voel je dat het je ook vrijheid geeft en daarbij weer een beter-in-je-vel gevoel. Bedenk dat er altijd mensen in je omgeving zijn die je hierbij kunnen helpen als je het zelf even niet ziet (misschien is dat wel het donkere bos in jouw krachtige gedachte).

  Lees verder →

 

Gedachtenspinsels
 • De 2e kracht van de gedachte 17 december 2017 Door je vastzittende patronen te visualiseren en te transformeren volgt een verandering. Deze verandering geeft vrijheid in denken en doen, waardoor uiteindelijk ook depressies en angsten verdwijnen.
 • Hoe ver durf jij te gaan? 20 november 2017 Zoveel Millennials zitten thuis met een burn-out. Coaching op Zingeving is een krachtig middel om dit te voorkomen. Hoe ver durf jij te gaan?
 • De Kracht van de Gedachte 5 juni 2017 Word eerst wakker in de wereld die je tot nu toe hebt gecreëerd en vraag je dan eerlijk af of dit bijdraagt aan jouw levensdoel, droom of wens. Durf erover na te denken en gedachten toe te laten die anders zijn dan anders.
 • Spreken en verstaan 6 februari 2017 Ondanks dat we in dezelfde taal spreken naar elkaar, komt het voor dat we elkaar niet kunnen verstaan. Dit heeft meerdere oorzaken, maar de belangrijkste reden ligt besloten in de taal van onze zintuigen.
 • Aandacht… 10 november 2016 Aandacht is een belangrijk onderdeel van het hier en nu. Wanneer je je bewust bent van wat je aandacht geeft, dan maak je een sterke verbinding.
 • Belang… 27 augustus 2016 Ieder van ons heeft op verschillende tijden en plaatsen andere belangen. Van die hoeveelheid belangen is er steeds één belangrijk. Door inzicht te krijgen in de waarde en motivatie die wordt gehecht aan een belang op een bepaald moment, wordt het duidelijk hoe je kunt functioneren binnen het veld van mogelijkheden. De markt wordt overspoeld met trainingsbureaus ...
 • Ego en ik… 21 mei 2016 Er zijn van die momenten die je best wel eens over zou willen doen. Sommige momenten werden heel bewust beleefd, terwijl in andere momenten je onbewuste een rol speelde. Eén van de meest herkenbare situaties is als een ander tegen je zegt: ‘Je lijkt nu precies op je vader.’ Terwijl je zelf niets vermoedend een uitspraak ...
 • Burn-out of tijd om te kiezen… 8 maart 2016 De kern van burn-out ligt niet altijd in het feit dat ‘werk’ de oorzaak is, maar in een niet onderkende keuze in je leven. Dit kan op alle gebied zijn: gezin, vrienden, omgeving, hobby, familie of werk. Daarbij niet wat je doet, maar waarom je het doet. Hierin zit het venijn.
 • Gelukkig? Nieuwjaar! 18 januari 2016 We zijn alleen een beetje vergeten hoe het moet. We hebben er ook allerlei ‘kan niet’, ‘mag niet’ en ‘doe je niet’ blokkades opgezet. Om die te doorbreken, op zoek naar je eigen geluk, is een wil en veel moed voor nodig.
 • Cadans van het leven… 31 augustus 2015 Je hoeft niet op een kameel te zitten om de rust in je leven te vinden. Zoek de cadans van je leven en go with the flow. Wie weet ligt jou cadans wel veel lager dan het ritme van alledag. Nu is de tijd om te veranderen…
 • We gaan weer naar buiten… 10 augustus 2015 Het is zomer! Iedereen is vrolijker. De avonden worden langer en we hebben meer zin..
 • Bewust koffiezetten 17 mei 2015 De kunst van het koffiezetten zit uiteindelijk niet in het proces, maar in de eerste bewustwording van koffie.
 • We zijn zo moe… 19 april 2015 Weet je wat vermoeiend is? Het voortdurend vechten tegen de bierkaai… Je hele leven de wortel achterna rennen die je voortdurend wordt voorgehouden.
 • Wetenschap wordt zweverig… 29 maart 2015 Dat wetenschappers vage uitspraken doen, daar zijn we inmiddels wel aan gewend. Hoe vaak komt het niet voor dat als een wetenschapper een betoog houdt en dat we er niets van begrijpen: Gezwam in de ruimte… maar, hij is wetenschapper, heeft het bewezen en heeft dus altijd gelijk. Politici en andere machthebbers verschuilen zich achter wetenschappelijke ...
 • Vrijheid 9 maart 2015 Als we vrijheid zo belangrijk vinden in ons leven, hoe komt het dan dat we onszelf steeds meer beperken? Er is één simpel antwoord, maar een o zo lange weg terug: Angst.
 • Niets is Gek 2 maart 2015 Lastig, als je gevoel naar links wil en je verstand naar rechts. Herken je dat? Soms hebben we van die enorm heldere momenten dat we precies weten wat we willen. Dan liggen gevoel en verstand op één lijn. Het gekke is dat we dat hele goede idee dan toch niet uitvoeren. We vinden dat er ...
 • Wat wil ik nou eigenlijk? 23 februari 2015 Hoeveel mensen stellen zich deze vraag wel eens af? Ergens in ons leven komt er een besef van wat we nou eigenlijk aan het doen zijn. Dit kan zijn in werk, relatie, vrienden of zelfs de zin van het leven. Grote vragen, zo eenvoudig gesteld. Ooit, toen we nog klein waren, vroegen we ons niet veel ...
 • Wat nou zweverig… 16 februari 2015 Mijn vak is zweverig. Ik zweef dan ook voortdurend aan een touwtje over de wereld. Ik zeg hele wazige dingen en ben heel zielig. Zo hoort het. Want als je werkt met energie en aura’s dan spoor je niet helemaal… Toch blijkt dat het ongeziene meer in ons leven verweven zit dan we zelf denken. Toen ...